Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek w pikantnej marynacie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1 kg (rolowany)
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3/4 łyżeczki
czosnek ząbki 2 ząbki
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek w pikantnej marynacie

Kroki postępowania

1
Boczek rolowany dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Pieczony boczek w pikantnej marynacie foto
2
Do oliwy dodać ocet balsamiczny i wszystkie przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczony boczek w pikantnej marynacie foto
3
Natrzeć mięso marynatą, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Pieczony boczek w pikantnej marynacie foto
4
Wstawić boczek do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby mięso się zarumieniło.
Smacznego :)
Krok 4 - Pieczony boczek w pikantnej marynacie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 10.02.2017 16:21
Fajne mięsko;))
jagoda5913 10.02.2017 01:21
super upieczony
Iwusia 09.02.2017 23:56
wspaniałe mięsko ... umm do tego jeszcze musztarda i palce lizać
bertpvd 09.02.2017 20:00
pyszne mięsko
Łukasz15 09.02.2017 19:10
Bardzo smaczny
adelajda 09.02.2017 18:59
pyszna domowa wędlinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak