Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy z czekoladkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
kakao 1 płaska łyżka
proszek do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka

Krem

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder pół szklanki
masło 82% 20 dag
mleko w proszku 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Dodatkowo

czekolada 10 dag
jajka czekoladowe 1 sztuka
czekolada 8 podłużnych sztuk

Porada

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort można pokroić na 8 kawałków

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy z czekoladkami.

Taki tort upiekłam dla mojej córki na jej siedemnaste urodziny, wielbicielki czekolady. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.

5. Podanie: Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.06.2017 05:34
Dziękuję:)
Janina 10.02.2017 16:22
Smaczne ciasto;))
Kuchcik gotuje 10.02.2017 08:53
Torcik wygląda bardzo smakowicie :)
Babeczka35 10.02.2017 07:03
Dziękuję:)
Iwusia 09.02.2017 23:57
ależ wspaniale sie prezentuje ten torcik
Babeczka35 09.02.2017 21:49
Dziękuję:)
Renata9 09.02.2017 20:48
Wyśmienity torcik :-)
IKrakowianka 09.02.2017 20:36
wygląda bardzo apetycznie :)
Babeczka35 09.02.2017 19:23
Dziękuję:)
Babeczka35 09.02.2017 19:23
Dziękuję, życzenia przekażę:)
KORAL 09.02.2017 18:45
Pysznie wygląda :)
benka 09.02.2017 18:43
Smaczny torcik, serdeczności dla CÓRY :)
Marta1986 09.02.2017 18:24
pysznosci mniam
Bernadeta1 09.02.2017 18:15
pięknie się prezentuje
Babeczka35 09.02.2017 17:41
Dziękuję:)
gusia1000 09.02.2017 17:38
Bardzo ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak