Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko ciepłe pół szklanki
drożdże świeże 5 dag
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
platki owsiane blyskawiczne pół szklanki
sól 2 płaskie łyżeczki
jajko 1 sztuka
masło 2 kopiaste łyżki
mleko ciepłe około 1 szklanka

Dodatkowo

dżem z rokitnika pół słoiczka
dżem z czarnego bzu pół słoiczka
mąka pszenna do posypania stolnicy
jajko 1 małe sztuka
platki owsiane blyskawiczne kilka łyżek

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 10 bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Posmarowane pysznym dżemem smakują doskonale. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.

6. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.06.2017 05:33
Dziękuję:)
Bożena Matuszczyk 12.02.2017 12:11
Pyszne apetyczne bułeczki kuszą swoim smakiem jak i wyglądem;)
Babeczka35 11.02.2017 07:40
Dziękuję i już częstuję:)
Mniam 11.02.2017 00:03
Podrzuć mi parę takich bułeczek na jutrzejsze śniadanie :)
gusia1000 10.02.2017 15:10
Świetne bułki.
Madzai 10.02.2017 11:30
Super śniadanko
Grazyna0211 10.02.2017 11:04
świetne bułki
gosia56 10.02.2017 10:29
och porywam jedną bułeczkę
RenataZ-et 10.02.2017 10:00
nie ma to jak domowe pieczywo na dzień dobry :)
slodkieniebo 10.02.2017 09:53
Wspaniałe bułeczki ! Idealne na śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak