Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami
1. Sporządzić masę budyniową: z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć herbatniki. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej, wylać na ułożone herbatniki. Na masę ułożyć ponownie warstwę herbatników.
3. Wylać przestudzoną masę budyniową, ponownie przykryć herbatnikami.
4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić, na koniec dodając śmietan fix oraz tężejącą galaretkę. Ubite ptasie mleczko wylać na ciasto, ciasto włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać czekolada startą na tarce o drobnych oczkach.