Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pilaw turecki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż

ryż długoziarnisty 1 szkl.
masło 2 łyżki
rodzynki 1/2 szkl.
cebula 2 szt
papryka żółta 1 szt
czosnek 3 ząbki
pomidory 4 szt. bez skórki
papryczka chili 1 szt
daktyle 5 szt.
bulion warzywny 1 l
orzechy piniowe 1/2 szkl.

przyprawy

Szafran nitki Prymat parę
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kumin 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
laska cynamonu 2 szt.
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
miód płynny 2 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
natka pietruszki

kurczak

pierś z kurczaka 500 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt

Porada

Jeśli nie masz szafranu zastąp go kurkumą, a kiedy nie posiadasz piniowych orzechów dodaj solone obłuskane pistację, migdały lub posiekane nerkowce będzie równie smacznie. Warto wzbogacić przepis również o suszone morele.

Przepis i sposób przygotowania na: pilaw turecki

Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj wraz z posiekana w prążki dymką. Odstaw. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj pokrojona i oczyszczona paprykę żółta i chilli po chwili dodaj kurczaka i wszystkie przyprawy, smaż chwilę, dodaj łyżkę oliwy i wsyp ryż, przemieszaj, smaż chwilkę, dolej 1 szkl. bulionu, gotuj czasem mieszając cały czas dolewaj płyn. W 1/2 szkl. bulionu rozrób szafran i wlej także na patelnię, dodaj w połowie gotowania posiekane daktyle i rodzynki, gotuj aż ryż będzie miękki. Podpraż orzeszki na złoto i dodaj wraz z masłem po koniec gotowania. Dodaj kolendrę i podawaj

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 25.01.2017 14:12
Pyszna propozycja
Stenka 24.01.2017 18:46
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak