Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka ryżowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 szklanka
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko sojowe 0,75 litra
masło 100 gram
sok z cytryny 2 łyżeczki
biała czekolada 50 gram
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

dodatki

dżem z owoców leśnych 1 słoik
gruszki 4 sztuki
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 4 łyżki
czekolada biała 150 gram
cynamon 1 szczypta
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
Krok 1 - KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ foto
2
masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę, sok z cytryny i studzimy. Jeśli używamy mleka sojowego dodatkowo można dać troszkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę.
Krok 2 - KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ foto
3
karmelizowane gruszki:
Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny oraz posypujemy cynamonem, mieszamy dokładnie.
Cukier rozpuszczamy na patelni lub w garnku, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy gruszki (można wrzucić też niewielki kawałek masła ok. 1 łyżki)
Gruszki smażymy z każdej strony, ale nie za długo aby się nie rozpadały.
Krok 3 - KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ foto
4
wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem
Na dżem wykładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy ją kolejnym blatem biszkoptowym.
Następnie powtarzamy wszystkie czynności.
Na końcu na wierzch układamy przestudzone gruszki karmelizowane i polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Krok 4 - KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.04.2017 14:00
apetycznie wygląda
Jagódka77 01.03.2017 15:41
ładnie wygląda
bietka 12.02.2017 19:35
pyszne ciacho :)
Diana Rusiłowicz 28.01.2017 01:24
Pyyychotka :)
Wiktoria29 25.01.2017 10:48
dzięki.....
edytazaw89@wp 24.01.2017 21:23
Wygląda pysznie
noninka77 24.01.2017 21:13
Intrygujące ciasto....bardzo jestem ciekawa smaku :)
Bernadeta1 24.01.2017 20:47
pyszne słodkości do kawusi
Wiktoria29 24.01.2017 20:31
dzięki.........
Wiktoria29 24.01.2017 20:30
dzięki.......
Wiktoria29 24.01.2017 20:29
dziękuję....
IKrakowianka 24.01.2017 19:52
bardzo apetyczne ciacho :)
bogusia 82 24.01.2017 19:26
pięknie się prezentuje :)
Madzai 24.01.2017 18:07
Pysznie wygląda :)
Beatris 24.01.2017 17:40
Wygląda przepysznie, mam ogromną ochotę na kawałeczek :)
Mniam 24.01.2017 16:49
Na pewno bardzo smaczne, z chęcią bym się poczęstowała :)
Ania321 24.01.2017 16:22
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak