Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kalafiorem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 3/4 kostki
woda letnia 50 ml
olej 2 łyżki
sól do smaku
marchew 4 sztuki
ser feta 1/2 kostki
kalafior 1/2 sztuki
bazylia 4 listki
śmietana 18 proc 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kalafiorem

Na mąkę wrzucić masło, posiekać nożem na drobne kawałki , dodać wodę, olej, sól i wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na godzinę. Marchew gotujemy razem z kalafiorem w słonej wodzie na pół twardo, śmietanę łączymy z jajkiem , dodajemy bazylię. Fetę kroimy na drobne kawałki. Ciasto wyjmujemy z lodówki układamy cienko w okrągłej formie, pieczemy 20 min w temp 160 stopni. Następnie wyjmujemy i układamy marchew pokrojoną w talarki oraz posiekany kalafior. Zalewamy wszystko śmietaną z jajkiem oraz
bazylią, układamy kostki sera feta. Wstawiamy do piekarnika pieczemy 40 min w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 25.01.2017 00:20
Polecam :)
Aleksandra/Olcia 24.01.2017 12:27
mniam,ciekawy przepis
Małgorzata92 24.01.2017 09:30
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak