Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto z brzoskwinimi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
mąka kukurydziana 1/2 szkl
ocet 1 łyżka
olej 2 łyżki

Krem

śmietana 30% 330 ml
cukier puder 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Porada

Ciasto robiłam na biszkopcie bezglutenowym , ale można tak samo przełożyć biszkopt z mąki pszennej. Biszkopt był pieczony w formie do tarty o średnicy 26 cm , równie smaczne będzie pieczone w tortownicy.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z brzoskwinimi

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru, a gdy się rozpuści wsypujemy resztę i dalej ubijamy. Gdy piana jest gładka, a cukier rozpuszczony dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najniższych obrotach miksera. dodajemy olej i ocet i wymieszane ze sobą mąki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na dwa blaty.
Brzoskwinie osączamy z syropu. Połowę kroimy w drobną kostkę, a drugą część w plasterki
Śmietankę ubijamy na sztywno, 1/3 odkładamy, a do reszty dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy.
Blat biszkoptu lekko nasączamy syropem i wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim blatem. Lekko nasączamy drugą warstwę i wykładamy śmietankę bez owoców. Na wierzchu układamy ozdobnie pokrojone brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 13.03.2017 17:24
ładnie wyszło, fajne
Ola1young 24.01.2017 13:41
apetycznie wygląda :)
Grazyna0211 24.01.2017 09:47
smaczne ciasto
ilka01 23.01.2017 21:08
pyszności :)
Edith85 23.01.2017 20:35
Fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak