Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy kilka kropli

Krem pomarańczowy

sok owocowy przecierowy 1 litr (typu Kubuś) marchew-jabłko-banan
budyń waniliowy 3 opakowania (bez cukru)
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka

Krem budyniowy

mleko 1 l
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier ok. 3/4 szklanki
masło roślinne 1 kubek (250g)

Dodatkowo

krakersy 2 opakowanie
czekolada deserowa 1 tabliczka
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywno stopniowo dodając cukier.
Krok 1 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
2
Dodaję po żółtku delikatnie mieszając.
Krok 2 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
3
Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodaję kilka kropli aromatu i mieszam składniki silikonową łopatką.
Krok 3 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
4
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy 36 x 25cm. Wstawiam do piekarnika w temp. 170st. C na ok. 40 min. (piekę do suchego patyczka).
Krok 4 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
5
Krem pomarańczowy: w części soku rozrabiam budynie, cukier puder oraz żelatynę, pozostałą część doprowadzam do wrzenia. Przelewam rozrobione składniki i gotuję jak budyń (na małym płomieniu, cały czas mieszając).
Krok 5 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
6
Jeszcze gorący krem przelewam na ostudzony biszkopt.
Krok 6 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
7
Gdy trochę przestygnie, układam na nim krakersy - lekko dociskając.
Krok 7 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
8
Krem budyniowy: jajko ucieram z cukrem. Dodaję część mleka, mąkę oraz budyń (mleka powinno być tyle, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i były dość płynne). Wszystko mieszam do momentu, aż nie będzie grudek. Pozostałą część mleka zagotowuję.
Krok 8 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
9
Przelewam rozrobione składniki i gotuję budyń - studzę.
Krok 9 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
10
Masło roślinne ucieram na puch, dodaję po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas miksuję do momentu, aż masa zjaśnieje i zrobi się idealnie gładka. Przekładam krem na krakersy i równomiernie rozprowadzam. Przykrywam kolejną warstwą krakersów.
Krok 10 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto
11
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka i chłodną rozsmarowuję na krakersach. Ciasto wstawiam do lodówki.
Krok 11 - Przekładaniec biszkoptowo - kremowo - krakersowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.02.2017 21:49
pyszności takie ciacho, proszę o kawałeczek
Bożena Matuszczyk 03.02.2017 21:09
Super ciacho kusi smakiem i wyglądem;)
Diana Rusiłowicz 25.01.2017 01:00
Pyyychotka :)
wwwiolka 23.01.2017 20:37
Bardzo fajny przepis.
Edith85 23.01.2017 20:34
Pysznie wygląda
Stenka 23.01.2017 20:14
smaczne ciasto
Mama niejadka 23.01.2017 19:57
Pyszne ciasto
IKrakowianka 23.01.2017 18:56
rewelacyjny pomysł!
ania2610 23.01.2017 18:53
zachęcam, to naprawdę pyszne ciacho :)
olkaaa 23.01.2017 18:45
chętnie zrobię
benka 23.01.2017 18:35
Pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak