Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z batatów z masłem orzechowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego
3 duże bataty
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła orzechowego
2 limonki
1 duża chili (lub więcej)
parę liści świeżej kolendry
garść orzeszków ziemnych
sól
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z batatów z masłem orzechowym

Bataty wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około godziny. Studzimy je, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i bataty smażymy 2 minuty, po tym czasie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy masło orzechowe i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plasterki chili i sok z 1 limonki. Zupę studzimy i miksujemy w blenderze na gęsty krem. Wrzucamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, zagotowujemy. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody, jeżeli wyszła za rzadka, redukujemy ją poprzez gotowanie. Krem podajemy z rozdrobnionymi podprażonymi kawałkami orzechów, z plasterkami chili i kolendrą. Polecam ją jeszcze na sam koniec skropić sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.02.2017 12:03
świetna zupka
MałaMi89 01.02.2017 23:53
Zaintrygowało mnie to połączenie :) masła orzechowego jeszcze do zupy nie dodawałam ;)
Koper 01.02.2017 21:10
Ciekawe połączenie, dodawanie masła orzechowego do kremowych zup to fajny pomysł.
ania2610 01.02.2017 18:43
wygląda przepysznie!
justynkag 01.02.2017 12:03
Bardzo,bardzo apetyczna zupka
IKrakowianka 01.02.2017 11:13
bardzo fajna zupa
Wafelek2601 01.02.2017 11:07
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak