Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe kotleciki z suszonymi pomidorami, bazylią i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone indycze 500 g
pieczarki 200 g
suszone pomidory 50 g
cebula biała 1 szt.
bazylia świeża 1 garść
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
oliwa
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe kotleciki z suszonymi pomidorami, bazylią i pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na mielone kotleciki z indyka z stylu włoskim. Kotleciki są mięciutkie i soczyste, a ich smak podkreślają suszone pomidory, świeża bazylia, pieczarki i zarumieniona cebulka. Delikatne mięso z indyka smażone jest na oliwie z oliwek, która dodatkowo podkreśla ich śródziemnomorski smak. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w małą kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Grzyby smażymy do momentu odparowania wody i studzimy.

Mięso z indyka mielimy i dodajemy do niego 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, pokrojone pomidory suszone, posiekane listki bazylii, ostudzoną cebulkę i pieczarki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy kotleciki.

* Podczas formowania kotlecików, warto się nimi "pobawić" czyli podrzucać i ubijać w dłoniach. Dzięki temu zabiegowi kotlety nie będą pękać podczas smażenia, będą zwarte i zachowają ładny kształt.

Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oliwy.

Gotowe kotleciki świetnie komponują się ze świeżymi surówkami, parowanymi warzywami oraz pikantnymi sosami.

Możemy wykorzystać je także do przygotowania zdrowego, drobiowego hamburgera albo serwować je ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.02.2017 14:05
Smaczne i kuszące kotleciki.Kuszą smakiem i wyglądem.;)
Diana Rusiłowicz 02.02.2017 01:16
Bardzo fajny przepis.
Janina 01.02.2017 15:48
Fajne smaki;))
asiatok 01.02.2017 15:44
Apetycznie się prezentują!
Malinka 01.02.2017 10:35
Przepyszne kotleciki!!!
Babeczka35 01.02.2017 06:28
Muszą być pyszne.
jagoda5913 01.02.2017 01:02
fajne danie
bogusia 82 31.01.2017 23:49
pyszne mięsko
Iwusia 31.01.2017 23:35
piękne i kolorowe mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak