Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z serkiem mascarpone i ajerkoniakowo śmietankowy.
Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno dodaję cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka, mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszam z masą białkową .Ciasto dzielę na 2 części mniejszą i większą. Większą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.26 cm a mniejszą o śr 24 cm. Pieczemy 30 - 40 min do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Po upieczeniu biszkopty dajemy do wystygnięcia.
2.
Krem ajerkoniakowy - 2 kremy ajerkoniakowe powoli wsypujemy do 400 ml. mleka i miksujemy, gdy krem gęstnieje dodajemy powoli 100 ml adwokatu ciągle miksując. Krem dajemy do lodówki.
3.
Krem śmietankowy z mascarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Mascarpone miksujemy delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną..
4.
Składanie tortu ajerkoniakowego - większy biszkopt dzielimy na 3 blaty 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem nakładamy cześć krem ajerkoniakowego , nakładamy 2 blat robimy tak samo jak z pierwszym , nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy brzegi tortu i cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone. Boki tortu obsypujemy kokosem i dekorujemy według uznania.
4.
Składanie tortu śmietankowego z mascarpone - mniejszy biszkopt dzielimy na 3 blaty 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem pokrojone i osączone brzoskwinie, nakładamy 2 blat robimy to co z pierwszym, nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy i formujemy tort , cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym Dr.Oetkera boki obsypujemy kokosem i dekorujemy według własnego uznania.