Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy z serkiem mascarpone i ajerkoniakowo śmietankowy.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 2 szt
jajko 10 szt
mąka tortowa 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 2/4 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki płaskie
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
sól szczypta
cukier 1,5 szkl
cukier waniliowy 1 op
krem ajerkoniakowy 2 paczki
ajerkoniak 100 ml
mleko 3,2% 400 ml
Krem:
śmietana 30% 1 litr
śmietan fix 4 paczuszki
cukier puder 3 łyżki
serek mascarpone 500 gr
dżem wiśniowy 2 słoiki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
wiórki kokosowe 200 gr
Do dekoracji: koraliki cukrowe i listki
Krem: 1 pacz Śmietankowy Dr.Oetkera

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z serkiem mascarpone i ajerkoniakowo śmietankowy.

1..
Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno dodaję cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka, mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszam z masą białkową .Ciasto dzielę na 2 części mniejszą i większą. Większą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.26 cm a mniejszą o śr 24 cm. Pieczemy 30 - 40 min do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Po upieczeniu biszkopty dajemy do wystygnięcia.
2.
Krem ajerkoniakowy - 2 kremy ajerkoniakowe powoli wsypujemy do 400 ml. mleka i miksujemy, gdy krem gęstnieje dodajemy powoli 100 ml adwokatu ciągle miksując. Krem dajemy do lodówki.
3.
Krem śmietankowy z mascarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Mascarpone miksujemy delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną..
4.
Składanie tortu ajerkoniakowego - większy biszkopt dzielimy na 3 blaty 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem nakładamy cześć krem ajerkoniakowego , nakładamy 2 blat robimy tak samo jak z pierwszym , nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy brzegi tortu i cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone. Boki tortu obsypujemy kokosem i dekorujemy według uznania.
4.
Składanie tortu śmietankowego z mascarpone - mniejszy biszkopt dzielimy na 3 blaty 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem pokrojone i osączone brzoskwinie, nakładamy 2 blat robimy to co z pierwszym, nakładamy 3 blat dokładnie dociskamy i formujemy tort , cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym Dr.Oetkera boki obsypujemy kokosem i dekorujemy według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.01.2017 23:15
Znakomity tort.
Bożena Matuszczyk 31.01.2017 18:43
Dziękuję Wam za miłe komentarze.;)
Lis 31.01.2017 18:33
Cudownie smakowity:)
cukiereczek 31.01.2017 18:20
po prostu Super
jan_mag 31.01.2017 18:07
wygląda super
KORAL 31.01.2017 17:43
Wspaniały jak zawsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak