Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone udka kurczaka mocno czosnkowe...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 duże
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 6 główek

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone udka kurczaka mocno czosnkowe...

udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki, włożyć do naczynia żaroodpornego

wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć dobrze udka z każdej strony, włożyć umyte główki czosnku całe, schować do lodówki na kilka godzin

piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso

udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić

wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste i mocno czosnkowe.............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.02.2017 18:56
Ładnie wyglądają
Lis 31.01.2017 18:34
Zajadałbym takie na obiad...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak