Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka orkiszowa 4 szklanki
woda letnia 1,5 szklanki
drożdże świeże 40 gram
olej 4 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Dodatkowo

szynka 150 gram
ser żółty 250 gram
kukurydza w puszce 1 mała puszka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
ketchup pikantny
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kukurydz e odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebule obieramy, kroimy w paski. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy w kulki, wałkujemy na grubość 0,5cm., smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, układamy szynkę , paprykę, cebulę i kukurydzę, posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.01.2017 00:17
Fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak