Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie

masło 300 g
mąka pszenna 300 g
jajko 1 szt
ocet 1/2 łyżki
woda 100 ml

krem

mleko 1 l
masło 60 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka pszenna 120 g
mąka ziemniaczana 70 g

dodatkowo

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Kroki postępowania

1
Masło oraz 100 g mąki zagnieść. Masę włożyć do woreczka i spłaszczyć w postać prostokąta i wstawić na 30 min do lodówki.
Krok 1 - Napoleonka foto
2
Z pozostałych składników zagnieść ciasto, rozwałkować w kształt koła (podsypałam mąką)
Krok 2 - Napoleonka foto
3
Na środku położyć schłodzoną maślaną masę.
Krok 3 - Napoleonka foto
4
Złożyć ciasto w kopertę sklejając brzegi.
Krok 4 - Napoleonka foto
5
Odwracamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 1 cm (zawsze w jedną tę samą stronę
Krok 5 - Napoleonka foto
6
Składamy na trzy części jak list, delikatnie rozwałkowujemy. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut tę czynność wykonujemy jeszcze dwukrotnie
Krok 6 - Napoleonka foto
7
Ciasto dzielimy na pół (jedną połowę wkładamy do zamrażarki), drugą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Górą część ciasta dzielimy na kwadraty wielkości napoleonek.
Krok 7 - Napoleonka foto
8
750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym.
Resztę mleka rozrobić z jajkami, żółtkami o mąką. Wlewamy na gotujące się mleko i intensywnie mieszając bądź miksując by nie powstały grudki.
Krok 8 - Napoleonka foto
9
Gotowy jeszcze ciepły krem przekładamy na jedną część ciasta francuskiego, przykrywamy drugim pokrojonym ciastem francuskim.
Oprószamy cukrem pudrem
Wstawiamy na około 12h do lodówki
Krok 9 - Napoleonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 31.01.2017 09:17
pyszne ciacho
Aleksandra/Olcia 29.01.2017 16:44
mniam,moja ulubiona
AZgotuj 29.01.2017 16:08
dawno nie jadłam i nigdy nie piekłam:)
mirosława4 29.01.2017 14:52
smaczniutkie
Konczi 29.01.2017 13:59
@Jaina ja bym się nawet nie zastanawiała ;)
Janina 29.01.2017 13:00
Ale narobiłaś mi smaka, chyba upiekę na szybko;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak