Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki orkiszowe pełnoziarniste

5.0
(101)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka orkiszowa 250 gramów
mąka orkiszowa typ 2000 250 gramów
woda letnia 1,5 szklanki
drożdże świeże 20 gramów
siemię lniane 1/3 szklanki
słonecznik łuskany 1/3 szklanki
sezam 1/3 szklanki
płatki owsiane 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Dodatkowo

ziarna do posypania wierzchu

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki orkiszowe pełnoziarniste

Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży, cukru i wody robimy zaczyn. Odstawiamy na kilka minut aż podrośnie.

Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 29.01.2017 18:16
aż chciałoby się jedną poczęstować :)
benka 29.01.2017 17:14
Zjadłabym jedną :)
Patrycja33 29.01.2017 16:20
super przepis :)
wwwiolka 29.01.2017 16:01
Bardzo fajny przepis.
Janina 29.01.2017 13:01
Smaczne bułeczki;))
Franciszek 29.01.2017 12:23
super bułki
Futka 29.01.2017 12:20
Pyszne i pożywne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak