Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkula (zupa czosnkowa)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wywar warzywno-drobiowy 1 l
ząbki czosnku 5-6 szt.
szynka wieprzowa wędzona 10 plastrów
ser żółty
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

W niektórych gospodach w Beskidzie spotkać można pewne modyfikacje ale ta mi smakuje najbardziej. Serwowana jest m.in w okolicach Istebnej i tam też uzyskałem ten przepis, który stosuję w tak mroźne dni jak teraz :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkula (zupa czosnkowa)

Do gotowego wywaru dodajemy roztarty czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy według własnego uznania solą, pieprzem. Szynkę kroimy w kosteczkę, posypujemy tartym serem i zalewamy wywarem. Podajemy z grzankami. Smacznego...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 22.02.2017 11:58
samo zdrowie
Laila2786 06.02.2017 14:36
jeszcze takiej zupki nie jadłam, ale odpowiednia na ta porę.
ewelinapac 30.01.2017 09:32
Świetna rozgrzewająca zupa na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak