Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane fetą i szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki gotowane w mundurkach 8 szt.
szynka wędzona 3 plasterki
ser żółty 2-3 plasterki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Masa

szpinak świeży 3 garście
ser feta 200 g
ząbek czosnku 1 szt.
sól i pieprz do smaku

Porada

Zamiast szynki można użyć boczek. Natomiast ser można zetrzeć na tarce i posypać. Można podawać z sosem czosnkowym jako samodzielne danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane fetą i szpinakiem

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Każdy ziemniak przekroić na pół i wydrążyć, z wierzchu posolić. Przygotować farsz: szpinak umyć, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę podsmażyć, dodać drobno pokrojony czosnek i rozkruszony ser feta. Doprawić pieprzem. Wymieszać, chwilę podusić.
Przygotowanym farszem napełnić jedną połówkę ziemniaka, złożyć z drugą połówką. Szynkę i ser pokroić na grube paski. Owinąć nimi faszerowanego ziemniaka. Posypać odrobiną ziół prowansalskich.
Tak przygotowane ziemniaki ułożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem) i zapiekać w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 15 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.01.2017 13:04
świetny pomysł
kasia.s 27.01.2017 08:50
Smakowita propozycja :)
olkaaa 26.01.2017 18:32
jeszcze takich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak