Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z miruny 700 g
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/3 szt
por 1 szt
cebula 2 szt
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 6 ziarenek
koncentrat pomidorowy 150 g
jajko 2 szt
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
cytryna

Porada

Tradycyjne danie Wigilijne, u mnie z miruny

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por oczyścić, umyć i pokroić w pół krążki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.. Podsmażać wszystkie warzywa na 2 łyżkach oleju przez ok 10 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodać 300 ml wody ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz,przykryć i dusić ok. 15 minut. (należy uważać , aby warzyw nie rozgotować-muszą zachować swoją strukturę). NA koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Jeżeli mamy mrożoną rybę, należy ją rozmrozić i osuszyć. Rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Gorącą rybę skropić sokiem z cytryny, a następnie polać gorącym sosem warzywnym i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 11.01.2017 17:11
Uwielbiam rybę po grecku :)
Olga_SK 11.01.2017 13:19
Lubię bardzo :)
mysza75 11.01.2017 10:07
jaka dobra rybka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak