Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z udek kurczaka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 6 sztuk
szynka wędzona 10 dkg
cebula 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
por (biała część) 1/2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 mililitrów
bulion drobiowy 500 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
groszek konserwowy 10 dkg
pomidory suszone Smak 5 sztuk
bazylia świeża
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z udek kurczaka

Kroki postępowania

1
Udka umyć, zdjąć skórę, wykroić kostki, przekroić na dwie części.
Krok 1 - Gulasz z udek kurczaka  foto
2
Na rozgrzanym oleju, opiec udka. Wyjąć z garnka, odstawić.
Krok 2 - Gulasz z udek kurczaka  foto
3
Dodać do rondla łyżkę oleju, krótko podsmażyć pokrojoną szynkę.
Krok 3 - Gulasz z udek kurczaka  foto
4
Dodać pokrojony seler, pomidory, por i cebulę. Wszystko dusić 3 -5 minuty.
Krok 4 - Gulasz z udek kurczaka  foto
5
Wsypać zamrożony groszek, posiekaną bazylię. Dusić razem jeszcze chwileczkę.
Krok 5 - Gulasz z udek kurczaka  foto
6
Oprószyć mąką, doprawić solą, pieprzem, gotować kolejne dwie minuty.
Krok 6 - Gulasz z udek kurczaka  foto
7
Dolać wino , zmniejszyć płomień pod garnkiem, gotować chwilę, aż odparuje.
Krok 7 - Gulasz z udek kurczaka  foto
8
Włożyć do garnka mięso, dodać liść laurowy, zalać bulionem. Wymieszać i przykryć garnek pokrywką.
Gotować około 45 minut. Podawać z ryżem. SMACZNEGO!!!!!
Krok 8 - Gulasz z udek kurczaka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.01.2017 19:43
bardzo smaczna propozycja
Bernadeta1 10.01.2017 12:18
smaczny obiadek
Wafelek2601 09.01.2017 22:44
Świetnie wygląda
RenataZ-et 09.01.2017 22:00
smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak