Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut duszony z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

halibut 1 stek ok. 200 g
marchew 1 duża
pietruszka 1 mała
por (biała część) 1 kawałek 4-5 cm
cytryna
olej 1 łyżka
wino białe wytrawne 100 ml
woda 1 szkl
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut duszony z warzywami

Przepis na jedną porcję

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny do lodówki.
Warzywa umyć, obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić nożykiem do jarzyn na wstążki, pora w talarki.
Na patelni rozgrzać olej wrzucić pora, chwilę przesmażyć, dołożyć marchew i pietruszkę, wlać pół szklanki wody i wino , nakryć i dusić 20-25 minut, od czasu do czasu zamieszać i podlać wodą, posolić delikatnie. Gdy warzywa są prawie miękkie, odsunąć je na bok , a na wolnym miejscu położyć rybę, posypać pieprzem cytrynowym.
Dusić wszystko pod przykryciem 10 minut. W połowie duszenia rybę delikatnie przewrócić. Podawać od razu po przygotowaniu na wygrzanym talerzu, udekorować plasterkami cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.01.2017 15:42
Halibuta zjadam z apetytem
RenataZ-et 08.01.2017 15:32
super rybka
AZgotuj 08.01.2017 14:10
uwielbiam tą rybę :) świetnie podana
Marta1986 08.01.2017 14:09
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak