Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka z kremem Rafaello

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 rolki
biała czekolada 300 g
cukier kryształ 3/4 szkl.
mleko pół litra
śmietanka słodka 10% pół litra
budyń śmietankowy 2 op.
masło 200 g
mąka kokosowa 250-300 g
cukier puder do posypania
cukier waniliowy 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka z kremem Rafaello

Odlać 1/2 szklanki zimnego mleka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko i słodką śmietankę połączyć w garnku, zagotować z dodatkiem cukru kryształu i cukru waniliowego - wlać zawiesinę budyniową. Mieszać do zgęstnienia.
Zdjąć z ognia i dodać miękkie masło oraz połamaną na kostki białą czekoladę.
Mieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę kokosową i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki.

W tym czasie upiec na osobnych blaszkach dwa blaty ciasta francuskiego. Odstawić do ostygnięcia.

Formę wyłożyć folią aluminiową albo papierem do pieczenia i na dnie ostrożnie umieścić ciasto francuskie.
Przełożyć krem i szpatułką rozsmarować na całej powierzchni. Nakryć drugim blatem ciasta francuskiego i dociążyć deseczką.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a następnie pokroić ostrym nożem na porcje i posypać całość cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.01.2017 11:44
świetny deser
Motorek 20.01.2017 17:31
bardzo dobre
gosia56 19.01.2017 10:54
Super zjadłabym ;)
Bernadeta1 18.01.2017 18:52
Na pewno pychotka taka napoleonka
Konczi 18.01.2017 16:33
Ależ pysznie wygląda!
bietka 18.01.2017 13:26
tego ciasta nie potrafię sobie nigdy odmówić :)
Futka 18.01.2017 13:19
Bajeczna! Aż mam ślinotok :D Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak