Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po meksykańsku

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt
papryka czerwona 1
kukurydza w puszce 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 200 g
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
płaty śledziowe solone 7 płatów
ocet 2 łyżki
olej 100 ml
fasola czerwona z puszki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po meksykańsku

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę, odsączoną kukurydzę, fasolę i pokrojoną czerwoną paprykę. Śledzie płuczemy w zimnej wodzie przez godzinę, następnie osuszamy je i kroimy w duże kawałki, mieszamy razem z warzywami.
Krok 1 - Śledzie po meksykańsku foto
2
Do miseczki przekładam koncentrat pomidorowy dodaję, olej, ocet, cukier, sól i pieprz, taką gotową marynatę odstawiam na kilka minut.
Krok 2 - Śledzie po meksykańsku foto
3
Na koniec śledzie mieszamy razem z marynata słodko-kwaśną, umieszczamy w naczyniu u zamykamy je szczelnie i trzymamy w lodówce przez 2 dni aby się przegryzły.
Krok 3 - Śledzie po meksykańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.01.2017 10:26
smaczne śledziki
MonikaW 17.01.2017 22:46
trafia do mojej księgi
Bernadeta1 17.01.2017 20:59
uwielbiam śledzie, moje smaki
anka1988 17.01.2017 18:20
takich jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawie przyrządzone
Habibi 17.01.2017 17:19
Mój mężuś takie śledziki lubi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak