Przepis i sposób przygotowania na: Boczek faszerowany mięsem mielonym
1. Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy.
2. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem.
3. Do mięsa mielonego dodajemy peklosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy.
4. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ściśle, związujemy sznurkiem.
5. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.
6. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w 180°C przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia.
7. Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.