Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek faszerowany mięsem mielonym

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Boczek faszerowany mięsem mielonym jest bardzo smaczny i aromatyczny, ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Idealny na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 1,5 kilograma
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
olej

Farsz

mięso mielone 0,5 kilograma
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek faszerowany mięsem mielonym

1. Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy.

2. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem.

3. Do mięsa mielonego dodajemy peklosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy.

4. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ściśle, związujemy sznurkiem.

5. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.

6. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w 180°C przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia.

7. Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 11.06.2017 07:50
wspaniale sie prezentuje i pewno wybornie smakuje
Malinka 13.01.2017 11:09
Super pomysł i z pewnością bardzo smaczny!
jagoda5913 13.01.2017 00:14
pięknie wygląda
KORAL 13.01.2017 00:07
Świetne mięso :)
IKrakowianka 12.01.2017 23:26
wygląda super
Łukasz15 12.01.2017 22:47
Pysznie wygląda
Renata9 12.01.2017 22:38
Bardzo dobre mięsko
Iwusia 12.01.2017 22:31
wspaniale sie prezentuje i pewno wybornie smakuje
Marta1986 12.01.2017 21:08
bardzo smaczne
VioletoweKucharzenie 12.01.2017 20:55
Pięknie upieczone mięsko
Stenka 12.01.2017 20:50
nie ma to jak domowa wędlinka
bertpvd 12.01.2017 20:48
pyszne mięsko
olkaaa 12.01.2017 20:46
bardzo fajny
iziona 12.01.2017 20:24
Na pewno pyszny
agnieszka214 12.01.2017 20:24
Pycha boczus
katarzynka455 12.01.2017 20:08
Pyszniutki:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak