Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty chleb z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 4 łyżki
mąka żytnia 70 g (typ 720)
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
mąka pszenna typ 650 300 g
otręby pszenne 2 łyżki
drożdże świeże 20 g
ziemniaki ugotowane 150 g
olej 2 łyżki
woda letnia 300 ml
słonecznik łuskany do posypania

Porada

Chleb można upiec bez zakwasu, wtedy dajemy 40 g drożdży. Ziemniaki powinny być bez grudek przeciśnięte przez praskę (użyłam pozostałych z obiadu).

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty chleb z ziemniakami

Zakwas wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem chleba. Po tym czasie dodać mąkę żytnia i tyle wody, aby zaczyn miał konsystencję ciasta na racuchy.Zostawić przykryte ściereczka na minimum 10 godzin.
Do aktywnego zaczynu dodać pozostałe składniki (drożdże wystarczy pokruszyć) i wyrobić ciasto.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odpowietrzyć i włożyć do blachy 30x10 wysmarowanej olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200*C. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Włożyć do piekarnika, po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180*C. Całkowity czas pieczenia trwa ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 13.01.2017 08:30
Dziękuję i polecam przepis :)
jagoda5913 13.01.2017 00:09
super chlebek
Renata9 12.01.2017 22:39
Smaczny domowy chlebuś
bertpvd 12.01.2017 20:49
super przepis
agnieszka214 12.01.2017 20:24
Pyszny chlebek mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak