Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony żółw

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT 22cm

jajko 4 sztuki, duże
cukier 3/4 szklanki
woda 1 łyżka
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA BUDYNIOWA

mleko 0,5 litry
masło 1 kostka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki

ŚMIETANKA

śmietana 30% 250 ml
cukier 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

DODATKOWO

kiwi 8-10 sztuk
rodzynki na oczy

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony żółw

BISZKOPT:Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min.
Po wyjęciu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę.
MASA:
W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń.
Część masy (około1-2 łyżki odstawiamy do obtoczenia torcika.). Pozostałą ilością przekładamy biszkopty.

Po przełożeniu górny biszkopt delikatnie ścinamy po bokach, by nasze ciasto nabierało kształtu półkuli.
ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Na koniec wlewamy żelatynie i dokładnie mieszamy.
Gdy śmietanka zaczyna tężeć wykładamy ją na ścięty biszkopt formując z niej plecy naszego żółwia.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka jest już twarda torcik obtaczamy wcześniej pozostawioną masą.
KIWI:Kiwi obieramy ze skórki. Kroimy z długości w plastry. Tak przygotowanymi obtaczamy żółwia. Układanie zaczynamy od dołu. Jeden owoc przeznaczmy na głowę, a jeden na łapki i ogonek.
Oczy wykonujemy z przeciętej rodzynki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:47
Super przepis
kasia.s 03.01.2017 11:02
Super pomysł :)
Bernadeta1 31.12.2016 17:11
pięknie i smacznie się prezentuje
MałaMi89 30.12.2016 23:50
Jaki on uroczy! :D
Renataj 30.12.2016 23:07
Żółwia nie miałam jeszcze okazji próbować ale muszę go "upolować" bo mi ślinka cieknie:)
anka1988 30.12.2016 20:23
dzieci będa zachwycone :)
Wafelek2601 30.12.2016 20:20
Apetycznie wygląda
sezamek 30.12.2016 19:49
świetny żółwik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak