Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
puree z dyni 0,3 szkl
jajko 1 szt
mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól

Nadzienie

śliwki węgierki 20-25 dag
orzechy włoskie 0,5 szkl
skórka pomarańczowa kandyzowana 3-4 łyżki

Dodatkowo

cukier
miód prawdziwy

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać obie mąki, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, jajko, pół łyżeczki soli i pure z dyni.
Krok 1 - Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami foto
2
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 2 - Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami foto
3
Z ciasta utoczyć wałeczki i pokroić na kawałki.
Krok 3 - Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami foto
4
Śliwki pokroić, dodać 2/3 posiekanych orzechów i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Krok 4 - Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami foto
5
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.
Krok 5 - Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami foto
6
Dokładnie zlepić i uformować knedle. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia. Można podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.
Krok 6 - Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak