Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
sól 2 łyżeczki
olej 1 łyżka
woda ciepła 2 szkl
grzyby suszone 1 litrowy słoik
kapusta kiszona 1 kg
sól i pieprz
olej 3 łyżki
cebula 3 szt
pieczarki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli lub przyprawy uniwersalnej.
Krok 1 - pierogi z kapustą i grzybami  foto
2
Cebulę obrać i zeszklić na patelni a następnie dorzucić starte na tarce pieczarki. Smażyć z dodatkiem przypraw. Kapustę odcedzić i drobno pokroić. Grzyby przemielić w maszynce, wszystko połączyć razem z pieczarkami.
Krok 2 - pierogi z kapustą i grzybami  foto
3
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut.
Krok 3 - pierogi z kapustą i grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 30.12.2016 15:45
Moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak