Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
sól i pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat
cebula 1 szt

Porada

Galaretka drobiowa jest znakomitym pomysłem na "utylizację" po niedzielnego rosołu,

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa

Kroki postępowania

1
Warzywa oczyścić i opłukać. Cebulę przypalić na gazie.Ćwiartki porządnie umyć. Wstawić ćwiartki z warzywami i przyprawami, zalać wodą tak aby otrzymać ok. 1 litr wywaru i gotować rosół do miękkości mięsa. Mięso ostudzić i obrać z kości.
Krok 1 - Galaretka drobiowa foto
2
Marchewkę z rosołu ostudzić i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć i posiekać. W pojemniczkach/miseczkach umieścić plasterki marchewek i posiekaną natkę pietruszki (można użyć całych listków), a następnie obrane mięso
Krok 2 - Galaretka drobiowa foto
3
W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę (dozować żelatynę według receptury z opakowania). Chwile przestudzić bulion z żelatyną, a następnie zalać mięso w miseczkach. Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
Krok 3 - Galaretka drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 07.03.2017 16:53
uwielbiam taką prawdziwą domową galaretkę z mięskiem :)
Motorek 01.01.2017 14:19
bardzo dobra
Bernadeta1 30.12.2016 14:44
dawno nie robiłam i narobiłaś mi smaków
Janina 30.12.2016 14:33
Bardzo lubię;))
AZgotuj 30.12.2016 13:14
pyszna galareta:)
Futka 30.12.2016 12:53
Ależ pychoty!
mirosława4 30.12.2016 12:29
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak