Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z PRL-u z powidłami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
jajko 2 duże
cukier 1 szkl.
margaryna 125 g
mleko 1 szkl.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
powidła śliwkowe średni słoiczek
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z PRL-u z powidłami

Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą piernikową i kakao.
Jajka zmiksować z cukrem i rozpuszczoną chłodną margaryną. Dodać powidła i rozcieńczyć mlekiem. Stale miksując dodawać sypkie składniki.

Ciasto wylać do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą.
Piec ok 45 minut w temp 170°C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.12.2016 21:14
Jakoś tak dziwnie wychodzi, ale faktycznie te stare kombinowane przepisy smakują najlepiej ;)
agi0911 28.12.2016 17:29
smakowity pierniczek!
edytazaw89@wp 27.12.2016 21:01
Wygląda pięknie
Krzysztof15 27.12.2016 16:59
pyszny pierniczek
w mojej kuchni 27.12.2016 16:15
i taki jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak