Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z opieńkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

grzyby leśne Opieńki 1,5 kg
cebula biała 1 duża
masło klarowane 3-4 łyżki
czosnek do smaku
sól do smaku do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

~ CIASTO

mąka pszenna 500 g
gorąca woda 200 ml
masło duża łyżka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z opieńkami

Mąkę połączyć z solą. Do gorącej wody dodać masło i mieszać do rozpuszczenia - dolać do mąki i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć odwróconą miseczką i odstawić do ostygnięcia.

Opieńki oczyścić, opłukać i dokładnie osączyć. Pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić drobno, zeszklić na klarowanym maśle, dodać grzyby, lekko posolić i dusić do czasu odparowania z patelni nadmiaru płynu. Ostudzić i zmielić.

Rozwałkować ciasto, wyciąć małe krążki, nadziać grzybami, dokładnie sklejać i ugotować w osolonej wodzie.

Podawać z barszczem, rosołem wołowym albo czystą zupą grzybową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak