Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie racuszki z bananem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kwaśne mleko 1,5 szklanki
mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka razowa 0,5 szklanki, pszenna
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
miód 1 łyżka
cukier 0,5 łyżki
jajko 2 sztuki

DODATKOWO

olej do smażenia
cukier puder do podania
banan 4-5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie racuszki z bananem

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta.
Krok 1 - Żytnie racuszki z bananem foto
2
Całość dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być dość gęste.
Krok 2 - Żytnie racuszki z bananem foto
3
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Gotowe owoce dodajemy porcjami do ciasta.
Krok 3 - Żytnie racuszki z bananem foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta.
Krok 4 - Żytnie racuszki z bananem foto
5
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Krok 5 - Żytnie racuszki z bananem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 10:08
Bardzo dobre.
marzut 28.12.2016 12:17
Super przepis
Wiktoria29 27.12.2016 22:06
fajny przepis
dodi 27.12.2016 14:22
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak