Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w cieście francuskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 3 szt
sok z cytryny 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
żurawina suszona 3 łyżeczki
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
ciasto francuskie 1/2 płata

Porada

Wybieramy gruszki o jędrnym miąższu. Żurawinę można namoczyć w alkoholu , jeśli deseru nie będą jadły dzieci. Bardzo dobrym dodatkiem do deseru są lody waniliowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w cieście francuskim

Gruszki obrać, pozostawiając ogonki, odciąć od dołu plasterek i delikatnie wydrążyć środek. Powstały otwór wypełnić żurawiną. owoce skropić sokiem z cytryny i oprószyć imbirem.
Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć 3 kwadraty na spody do naszych gruszek, powinny być nieco większe od ich średnicy. Z ciasta wyciąć paski o szerokości 1 cm i owinąć nimi gruszki, ustawić na spodach uważają aby żurawina nie wypadła.
Piekarnik nagrzać do 190*C , gruszki piec aż ciasto się zezłoci ok 12-15 minut, czas zależy od piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią gruszki. Podawać jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 08.01.2017 10:25
wyglądają super :)
Mniam 08.01.2017 09:12
Rewelacyjny deser, muszę kiedyś taki zrobić :)
ada.la 07.01.2017 22:37
ale pyszności
Patrycja33 07.01.2017 21:31
mmm musialy byc smaczne :-)
Stenka 07.01.2017 20:37
smaczny deser
IKrakowianka 07.01.2017 18:53
wyglądają smakowicie :)
Konczi 07.01.2017 17:41
Pysznie się prezentuje całość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak