Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem morelowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 1,5 kg
laska cynamonu 1 szt
pomarańcza 2 szt
cukier 1/2 szkl
pektyna 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: dżem morelowy

Morele myję, osuszam, przekrawam na pół i wyjmuję pestki.
Pomarańcze myję, ocieram z nich skórkę i wyciskam sok – dodaję do moreli.
Na dużej patelni smażę morele z dodatkiem soku z pomarańczy, skórką, laską cynamonu przez około 20 minut. Gdy owoce są już miękkie dodaję pektynę i smażę kolejne 10 minut. Jeśli masa jest gęsta można nie dodawać pektyny, kwestia upodobań, lub dodać pektynę razem ze 125 ml soku pomarańczowego lub wody, aby dżem był rzadszy. Wyławiam cynamon.
Słoiki wyparzam wrzątkiem, tak samo postępuję z pokrywkami. Napełniam dżemem słoiki, zakręcam, przykrywam kocem i odstawiam na noc do powolnego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak