Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z kiszonej kapusty

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 250 g
jabłko 1 szt.
marchewka 1 szt.
cebula biała 1 mała szt.
natka pietruszki 1 mały pęczek
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kiszonej kapusty

Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, doprawiamy szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy.

Olej rzepakowy w surówce doda jej smaku, ale także świetnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ witaminy A,D,E i K zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 05.01.2017 22:16
Moja ulubiona w sezonie zimowym :-)
Bernadeta1 04.01.2017 16:44
moja ulubiona surówka
wwwiolka 04.01.2017 16:33
Bardzo fajny przepis.
pestka 04.01.2017 15:45
smaczny dodatek do obiadu
Olga_SK 04.01.2017 13:07
Tradycja zawsze w cenie! Najlepsza z możliwych surówek to u nas zawsze ta z kiszonej kapusty :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak