Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1,5 kilogram
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
jabłka 2 sztuki
żurawina suszona 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ

Kaczkę myjemy dokładnie,osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie smarujemy mieszanką oliwy, posiekanego czosnku i majeranku oraz soli i pieprzu.

Tak przygotowaną odkładamy w misce na całą noc do lodówki do zamarynowania.

Następnego dnia jabłka kroimy w ćwiartki (z jabłek trzeba wyciąć gniazda nasienne) mieszamy z żurawiną i wkładamy do środka kaczki.

Kaczkę zszywamy nicią spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia)
Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga stronę.
Pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia żaroodpornego można włożyć główkę czosnku w łupinach przecięta na połówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak