Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy z nutą cytryny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka tortowa 6 kopiastych łyżek
cukier 6 kopiastych łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Blat orzechowy

mąka pszenna 200 g
cukier 300 g
woda zimna 10 łyżek
jajko 4 szt
orzechy włoskie 1 szkl. (zmielonych)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem budyniowy

margaryna 300 g
masło 200 g
mąka pszenna 4 kopiaste łyżki
mleko 2 szkl
cukier 1 szkl
sok z cytryny do smaku
kakao 2 łyżki
aromat rumowy do smaku

Krem cytrynowy

masło 150 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 3/4 szkl
sok z cytryny 1/3 szkl

Poncz

herbata 300 ml naparu
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
aromat rumowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy z nutą cytryny

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka, dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. U piec biszkopt w temperaturze 180 * do suchego patyczka ( u mnie ok 35 minut, ale każdy piekarnik piecze inaczej) Blat orzechowy: cukier ucierać z żółtkami na puch, dodawać po łyżce wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać orzechy-wymieszać, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Piec w 180*C ok. 45 minut.

Krem budyniowy : 100 g margaryny roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, zdjąć z ognia. W tym czasie zagotować mleko z cukrem i wrzące dodawać do mąki ciągle mieszając połączyć razem, postawić na płycie i chwilę zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić. Pozostałą margarynę i masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać aż się połączy. krem doprawić do smaku sokiem z cytryny,aromatem rumowym, spirytusem (opcjonalnie) Krem podzielić na dwie części, białej zostawić nieco więcej , a do reszty dodać kakao, połączyć.

Krem cytrynowy: masło roztopić, letnie wlać do miski, dodać żółtka i cukier, miskę postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać składniki , aż masa zgęstnieje, na koniec połączyć ją z sokiem z cytryny.Musimy uważać aby masa się nie zagotowała bo się zważy.Gotową masę wystudzić. Z tej porcji wychodzi niewiele kremu tylko tyle aby posmarować jeden blat.

Przygotować poncz z podanych składników (powinien być chłodny)

Placki przekroić każdy na dwa blaty, przekładać kremami , pamiętając aby każdy nasączyć ponczem. kolejność przekładania: -biszkopt -krem kakaowy -blat orzechowy -krem cytrynowy -blat orzechowy -krem kakaowy -biszkopt jasny Cały tort posmarować jasnym kremem i udekorować dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 03.01.2017 17:27
Śliczny torcik;))
benka 03.01.2017 17:18
Dziękuję pięknie :)
wedith1 03.01.2017 16:00
Torcik musi być pyszny!
Olga_SK 03.01.2017 13:49
Wygląda bardzo apetycznie!
Edita 03.01.2017 12:59
fajny przepis
Krystyna32 03.01.2017 12:03
bardzo apetyczny
Wiesława1 03.01.2017 11:23
Może wpadnę na kawaleczek..z prezentem oczywiście dla jubilata. Akurat mam ochotę na coś słodkiego
ada.la 03.01.2017 11:13
piękny trcik
Małgorzata92 03.01.2017 11:13
Wspaniałości :)
olkaaa 03.01.2017 11:11
muszę zrobić
Mniam 03.01.2017 11:03
100 lat dla solenizanta :) Tort na pewno bardzo smaczny :)
kasia.s 03.01.2017 10:35
Oj masz talent :) Piękny tort :)
ilka01 03.01.2017 10:17
pyszności :)
Ewelina1991 03.01.2017 09:56
piękny torcik
mirosława4 03.01.2017 08:46
apetyczny !
Agnieszka-87-25 03.01.2017 08:37
sliczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak