Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik puszysty

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 3 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
kakao 1,5 łyżeczki
przyprawy 1 do piernika
woda zimna 3/4 szkl
miód płynny 3/4 szkl
olej 3/4 szkl
powidła śliwkowe 200 g

Porada

Dodatek powideł sprawia , że ciasto jest wilgotne. Ciasto można też upiec bez powideł.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik puszysty

Jajka zmiksować z cukrem, aż się rozpuści. Suche składniki wymieszać ze sobą. Wszystkie składniki połączyć ze sobą przy pomocy miksera, przełożyć do dwóch podłużnych blaszek o wymiarach 28x10 ( ciasto ma być lejące).
Piekarnik nagrzać do 170*C.Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przed włożeniem każdą foremką stuknąć o blat, aby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut (czas zależy od piekarnika)
Upieczone ciasto zostawić w blaszkach, aż trochę przestygnie, letnie wyjąć na kratkę. Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem i dowolnie udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak