Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo-śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
jabłka antonówki 2 kg
cukier 2 kg

Porada

Śliwki smażymy dłużej niż jabłka, dlatego owoce smażymy oddzielnie. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są owoce, ja zużyłam 2 kg. Z podanej ilości wyszło 11 słoiczków dżemu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo-śliwkowy

Śliwki umyć i usunąć pestki, zmielić przez maszynkę na grubym sitku. Masę śliwkową włożyć do rondla o grubym dnie i smażyć na małym ogniu bardzo często mieszając, aż śliwki zrobią się szkliste i zgęstnieją , trwa to kilka godzin, można robić to z przerwami.W trakcie smażenia dodać trochę cukru.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Włożyć do drugiego rondla, podlać połową szklanki wody, nakryć szczelnie nakrywką i podgrzewać aż zaczną pyrkać , po kilku minutach jabłka powinny się rozpaść. Zamieszać drewnianą łyżką, gdyby były grudki można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Od tej chwili smażyć bez nakrywania, często mieszać. Gdy jabłka są szkliste dodać kilogram cukru i smażyć aż będą gęstnieć.
Gdy dżem śliwkowy jest już prawie dosmażony połączyć go z jabłkami , dosłodzić do smaku, smażyć razem jeszcze z 15 minut. Wkładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcać, pasteryzować 15- 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak