Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżka
masło 2 łyżki
woda ciepła 100 ml
mleko 100 ml
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól szczypta

Nadzienie

kasza jaglana 1/2 szkl
pieczarki 40 dag
por 1 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Pozostałe produkty

boczek wędzony
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, osączyć. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Nadzienie:

Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażyć posiekany por i czosnek. Następnie wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania.
Krok 1 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto
2
Połączyć z ugotowaną kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 2 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto
3
Ciasto:

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto
4
Stopniowo wlewać płyn i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 20-30 minut.
Krok 4 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto
5
Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, włożyć porcję farszu.
Krok 5 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto
6
Złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Krok 6 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto
7
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z usmażonym na smalcu wędzonym boczkiem lub cebulką.
Krok 7 - Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.06.2017 14:57
świetny przepis
paniusiaewa 07.01.2017 09:41
Świetnie wyglądają, ale czy tak smakują w tym zestawie musiałabym spróbować.
Margo1 03.01.2017 17:14
Fantastycznie wyszły , na dodatek z moimi ulubionymi dodatkami
gosia56 02.01.2017 09:49
Na pewno pyszne;)
IZABELA29 02.01.2017 09:41
Pysznie wyglądają
bietka 02.01.2017 05:39
Fajny przepis i na pewno bardzo smaczne pierożki:)
Futka 01.01.2017 21:57
Pomysłowe i bardzo smakowite pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak