Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z kremem i makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miodownik

mąka pszenna 30 dkg
cukier puder 2 łyżki
miód płynny 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 2 łyżki
masło lub margaryna 15 dkg
orzechy włoskie
migdały
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka

wkładka makowa

jajko 4 szt
cukier 3 łyżki
mak 4 łyzki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem

mleko 3,2% 2,5 szklanki
kasza manna 5-6 łyżki
cukier 3-4 łyżki
margaryna 12,5 dkg
masło 12,5 dkg
rodzynki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z kremem i makiem

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy składniki ciasta wyrabiamy ręką.
Ciasto dzielimy na dwie części
Krok 1 - Miodownik z  kremem i makiem foto
2
Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka jeszcze chwilę ubijamy .
Wsypujemy mąki ,proszek i mak mielony .mieszamy
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 20 minut 175 st.
Krok 2 - Miodownik z  kremem i makiem foto
3
Na blachę wyłożoną papierem wykładamy połowę ciasta na górę sypiemy orzechy włoskie i migdały w słupkach dociskamy orzechy ręką
Tak robimy dwa jednakowe blaty pieczemy pojedynczo około 10 minut 175 st.
Krok 3 - Miodownik z  kremem i makiem foto
4
Gotujemy na mleku grysik z cukrem studzimy.
Krok 4 - Miodownik z  kremem i makiem foto
5
Do miski dajemy miękkie masło i margarynę ubijamy tłuszcz do białości pózniej dodajemy po łyżce kaszy manny robimy krem
Krok 5 - Miodownik z  kremem i makiem foto
6
Na blachę kładziemy pierwszy blat miodownika smarujemy dzemem z czarnej porzeczki wykładamy połowę kremu na to wykładamy blat makowy który smarujemy dzemem z porzeczki.
Krok 6 - Miodownik z  kremem i makiem foto
7
Na dzem wykładamy pozostały krem .
Na krem sypiemy rodzynki które lekko wciskamy w krem .
Na górę nakładamy blat miodowy.
Krok 7 - Miodownik z  kremem i makiem foto
8
Górę ciasta można polać polewą czekoladową.
Ciasto odstawiamy najlepiej na dzień aby blaty miodowe zmiękły.


POLECAM!!!
Krok 8 - Miodownik z  kremem i makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.05.2017 16:49
bardzo dobry
anulka69 08.05.2017 09:16
pycha ciacho
KORAL 17.02.2017 16:27
Pyszne ciasto :)
Bożena Matuszczyk 13.02.2017 10:36
Pyszne ciastko poproszę kawałeczek do kawusi.;)
Róża1 07.02.2017 23:09
polecam go , jest przepyszny !!!!!!!!!!!!!
Klausia 30.01.2017 22:07
Dobre ciacho
MagdalenaIC 27.01.2017 15:28
Wspaniałe ciasto :)
Diana Rusiłowicz 23.01.2017 00:54
Rewelacja!!!
Jagódka77 22.01.2017 10:05
pyszne ciasto
Bernadeta1 14.01.2017 20:26
Małgosiu bardzo proszę o kawałeczek bo na pewno pyszne ciasto
Róża1 09.01.2017 18:57
przepyszne ciacho !!!!!!!!!!!
Marcepanowy kącik 09.01.2017 11:06
Pyszne ciacho :)
Patrycja33 02.01.2017 10:38
pyszne ciacho:)
gosia56 02.01.2017 09:21
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
halina17 01.01.2017 23:48
Dobre ciasto.
Wiesława1 01.01.2017 22:53
Pyszna propozycja
Renata9 01.01.2017 22:22
Smaczne ciacho
Małgorzata92 01.01.2017 20:21
Pyszności :)
IKrakowianka 01.01.2017 20:16
uwielbiam wszystkie miodowniki :)
Marta1986 01.01.2017 20:15
ciekawy pomysł
gusia1000 01.01.2017 19:47
Dobre ciasto.
Franciszek 01.01.2017 19:43
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak