Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
ketchup łagodny 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
piwo 2 łyżki
syrop klonowy 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
pieprz do smaku
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać musztardę, ketchup, sól, piwo, pieprz, syrop klonowy i przyprawę do kurczaka, wymieszać.
Krok 1 - Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie foto
2
Umyte mięso osuszyć, zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Krok 2 - Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie foto
3
Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, wlać kilka łyżek wody. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i piec na rumiano polewając powstałym sosem.
Krok 3 - Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak