Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowa „Izaura” –pyszna

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE

mąka 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
margaryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
woda 5 łyżek

CIASTO MAKOWE

margaryna 125 dag
mak 30 dag
jajko 6 sztuk
cukier puder 18 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowa „Izaura” –pyszna

CIASTO CIEMNE: Cukier, kakao, margarynę, cukier waniliowy, wodę zagotować około 5 minut. Wystudzić masę. Dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę i wymieszać. Ubić pianę i połączyć z masą kakaową. Połowę ciasta wylać na blaszkę ( 25x36 cm). Łyżką nałożyć kupki z maku. Na mak wylać drugą połowę ciemnego ciasta. Piec około 1 godz. w 180°C.
CIASTO MAKOWE:Mak sparzyć. Przestudzić i zemleć dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodawać po łyżce maku. Dodać proszek i olejek. Ubić pianę i połączyć z masą makową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.02.2017 07:23
Na pewno pyszna :)
asiatok 31.12.2016 18:36
klasyka smaku!
gusia1000 31.12.2016 12:34
Pyszne ciasto.
jagoda5913 31.12.2016 10:48
super ciato
Stenka 31.12.2016 09:30
smaczne ciasto
Babeczka35 31.12.2016 08:19
To ciasto musi być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak