Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kratką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki sernika

ser biały 1 kg
jajko 3 sztuki
cukier puder 200 g
śmietana 30% 100 ml
mąka pszenna 1 łyżka
kasza manna 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Kruche ciasto

mąka pszenna 250 g
cukier 80 g
masło 150 g
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kratką

Kruche ciasto:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i intensywnie ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniatamy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Sernik:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolity krem.
Dodajemy ser, cukier waniliowy, śmietankę, kaszę mannę i mąkę.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

Na blaszce układamy ¾ kruchego ciasta. Rozwałkowujemy.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Wyjmujemy, wylewamy na ciasto masę serową i układamy resztę ciasta uformowaną w wałeczki.
Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 12.12.2016 14:14
pyszny sernik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak