Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson wieprzowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 szt
ozorki wieprzowe 3 szt
serca 1 kg
wieprzowy łebek 1/2 kg
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
ząbki czosnku 5 szt
Kminek mielony Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson wieprzowy

Kroki postępowania

1
Mięso ugotować do miękkości. Ozorki, serca pokroić w kostkę. Skórki pokroić w paski.
Krok 1 - Salceson wieprzowy foto
2
Mięso z golonki i głowizny przekręcić przez maszynkę.
Krok 2 - Salceson wieprzowy foto
3
Wszystko wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę rozpuszczoną w wywarze, oraz wywaru około 1/2 l. Do smaku dodać. sól, pieprz i kminek. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta to dodać troszeczkę wywaru. Konsystencja masy ma być średnia
Krok 3 - Salceson wieprzowy foto
4
Gotową masą napełnić osłonki. Zawiązać ciasno sznurkiem z obu stron. Włożyć do garnka z gorącą wodą i parzyć około 90 min w temperaturze 75 stopni. Następnie wyjąć ułożyć na tacy i przydusić . Wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień można spożywać.
Krok 4 - Salceson wieprzowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 07.01.2017 18:22
Dzięki za miłe komentarze.))
Grazyna0211 12.12.2016 12:36
ulubiony mojego męża taki domowy
KORAL 12.12.2016 11:44
Muszę na to wpaść :)
Jolcia_90 12.12.2016 01:37
salecesonik- mniam :)
sezamek 11.12.2016 22:03
Ekstra mięsko :)
dodi 11.12.2016 21:58
pyszny domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak