Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 6 szkl
mleko ciepłe 1 szkl
drożdże świeże 50 g
cukier 2 szkl
sól szczypta
jajko 4 szt
olej 1/2 szkl

Kruszonka

masło 50 g
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Składniki do wypieku ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski,z drożdży,łyżeczki cukru,2 łyżek mąki i odrobiny letniego mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Do mąki dodajemy mleko,jajka (odrobinę zostawiamy do posmarowania bułki),wyrośnięte drożdże,olej sól,cukier.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
2
Mieszamy wszystko drewnianą łyżką,aż się połączy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
3
Potem znowu mieszamy i odstawiamy na kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy i wykładamy na blaszki.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
4
Z tej ilości ciasta wychodzi 2 duże keksówki 35x10 Po wyłożeniu ciasto zostawiamy, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Składniki kruszonki rozgniatamy w rękach ,ta ilość wystarcza na posypanie całego ciasta.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto
5
Pieczemy w piekarniku w temp. 175-180 *C ok.35-40 minut. Czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika.Bułka jest gotowa gdy stukniemy w dno i słyszymy głuchy odgłos. Po wyjęciu bułki studzimy na kratce.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 12.12.2016 18:58
Dziękuję , to ciasto zawsze się udaje, nawet tym co się boją drożdżowego.
gusia1000 12.12.2016 08:58
Na pewno jest dobre.
jan_mag 11.12.2016 20:06
Lubię takie
Bernadeta1 11.12.2016 18:06
lubię takie drożdżowe ciasto, proste i smaczne
w mojej kuchni 11.12.2016 18:02
lubię i często takie piekę
Konczi 11.12.2016 17:43
prosto i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak