Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
olej rzepakowy 1/4 szklanki

Farsz

cebula biała 3 duże
olej rzepakowy 2 łyżki
mak 2 łyżki (suchy)
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Cebularze zwane często lubelskimi są wypiekiem popularnym w tym regionie.

Zaczynamy od przygotowania farszu,kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem).Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut,odcedzamy na sitku,wkładamy do miski,polewamy olejem,posypujemy makiem,solimy do smaku(powinno być dość słone).Gdy wystygnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Ciasto: Robimy rozczyn z drożdży, cukru,kilku łyżek mleka i łyżki mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,rozbełtane jajka (jedną łyżkę zostawiamy do smarowania),mleko,sól,olej.Wyrabiamy gładkie ciasto,gdyby było za gęste dodajemy troszkę letniego mleka lub wody. Przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.pół godziny.Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę chwilę miesimy,aby wyszło z niego powietrze.Dzielimy na 10 części,wałkujemy na placuszki, kładziemy je na blachę posmarowaną olejem i pozwalamy im podrosnąć,każdy smarujemy dookoła jajkiem,a na środek kładziemy cebulę.Pieczemy ok.15 min w 175-180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.12.2016 10:45
świetne cebularze
Ela15 11.12.2016 14:54
dawno nie jadłam, są pyszne
Lis 11.12.2016 13:16
Zawsze smakowite:)
2milutka 11.12.2016 12:15
Uwielbiam je ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak