Przepis i sposób przygotowania na: Curry z kurczakiem i mango
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy niepotrzebne części. Kroimy go w kostkę. Cebulę, marchewkę i mango obieramy ze skórki. Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w plasterki, a mango w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojonego kurczaka i podsmażamy do momentu aż zetnie się białko mięsa. Przyprawiamy szczyptą chili, przyprawą do kurczaka, słodką papryką oraz curry. Wrzucamy plasterki marchewki i smażymy razem około 5-7 min, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do patelni. Następnie wlewamy puszkę mleka kokosowego, zagotowujemy. Dodajemy kolejno :chutney z mango i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia oraz kawałki mango. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 min. Na końcu dodajemy sezam i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i sosem sojowym.
Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe curry podajemy z ryżem.