Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 450 g
masło 200 g
jajko 2 szt
cukier 3/4 szklanka
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżki
jogurt naturalny 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa serowa

ser biały 1 kg - wiadereczko
jajko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana 80-100 g
aromat pomarańczowy 8-10 kropli
budyń waniliowy 1 opakowanie - duży

dodatkowo

Do ozdoby:

Porada

Sernik przygotowuję zawsze poprzedniego wieczoru przed podaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka).
Krok 1 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto
2
Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki.
Krok 2 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto
3
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy, na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki.
Krok 3 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto
4
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy ser, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - mieszamy.
Krok 4 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto
5
Do masy serowej przekładamy ubitą pianę z białek - mieszamy.
Krok 5 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto
6
Masę serową wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.
Krok 6 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto
8
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 7 - Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 29.12.2016 15:26
świetny przepis
asiatok 09.12.2016 11:04
W klimacie świąt! Super!
Wacław 09.12.2016 10:13
sernik zdecydowanie na 5 :-)
Ewelina1991 09.12.2016 08:16
wspaniały sernik
Wiesława1 09.12.2016 08:12
Pyszny ten Twój serniczek .I jak pięknie wygląda
Franciszek 09.12.2016 00:43
super do kawy
Patrycja33 08.12.2016 23:50
wspaniale wygląda, chętnie bym zjadła w całości nie tylko kawałek :)
RenataZ-et 08.12.2016 23:38
bardzo smakowicie wygląda :)
Renata9 08.12.2016 22:06
Bardzo smaczny sernik
Wiktoria29 08.12.2016 21:14
bardzo ładny
Kasnaj 08.12.2016 18:56
Efektowny sernik na święta, wygląda bajecznie
Anna169Hosz 08.12.2016 18:41
Elegancko wygląda.
KORAL 08.12.2016 18:21
Świetny serniczek :)
Grazyna0211 08.12.2016 17:36
świetny sernik
Konczi 08.12.2016 17:32
Gosiu częstuj się proszę :)
gosia56 08.12.2016 17:25
Poproszę kawałeczek tej pyszności do kawusi;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak