Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wieprzowe 400 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
masło 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
ziemniaki 3 szt (średniej wielkości)
ryż 2 łyżki
ogórek kiszony 500 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając.

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.12.2016 21:43
smaki z dzieciństwa
Beatris 08.12.2016 11:37
Bardzo lubię takie zupy, pycha :)
Malinka 08.12.2016 11:06
Na zimę najlepsza!
mysza75 08.12.2016 10:28
jaka dobra zupa
pestka 08.12.2016 07:02
bardzo smaczna zupa
Krzysztof15 08.12.2016 06:16
pyszna zupka
Franciszek 08.12.2016 00:38
dobra zupa
Łukasz15 07.12.2016 23:37
Bardzo lubię
IKrakowianka 07.12.2016 23:09
świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak